2010. január 21., csütörtök

"Nem bírok magammal...!"

A vizsgaidőszak okozta inaktivitást már nem bírtam és egyszerűen muszáj volt leülnöm a projekt mellé! :D

Így a végén végülis már nem olyan nagy probléma, még két vizsgám van hátra, azokat pedig remélem letudom hamar! Ami a munkát illeti a lehető legtöbb energiát fogom fektetni az oldalak megrajzolásába. Már most is folyamatosan kísérletezek az árnyalatozás és a raszter tónusozás terén. Az egyik közeli kis digitális nyomdának az agyára megyek már biztos, hisz folyton mintaoldalakat megyek nyomtatni ( tudni illik a raszteres vonalrajz mindig másképp néz ki monitoron mint kinyomtatva). Közben beindult a számoló gép is és már előre zaklatom a nyomdákat árajánlattat és ahogy az várható volt elég színes a választék.

A jövőben nem csak rajzban, hanem a kiadvány minőségében és tulajdonságaiban is szeretnénk egyedi stílust létrehozni. Gondolok itt arra hogy minden füzetünk egy méretben ugyan olyan papíron fog megjelenni a jövőben. Ezen a téren is kísérletezek a nyomdáknál. Az eredeti japán doujinshik egytől-egyik B/5 (25%-al nagyobb mint az A/5) és A/4-es méret között mozognak. Mi is szeretnénk ha a B/5-ös méretet tudnánk követni, de sajnos egyenlőre anyagi okok miatt maradunk az A/5, mivel nem szeretnénk drasztikusan árat emelni. Megérdeklődtem, és mivel egy digitális nyomdánál a maximális méret az SrA/3, B/5-ös oldalból csak kettő fér ki egy ívre, így több papírt kell felhasználni, tehát többe kerül a nyomda. Ezzel szemben A/5-ös oldalból (mint a 01/01 mérete) 4 is kifér egy ívre, sokkal gazdaságosabb nem? Ami a papírt illeti, egyöntetűen lemondtunk a fényes papírról, a borító is valószínűleg matt lesz, de esetleg kap fóliázást. A papír vastagság terén a belív minimum 90 g/m2-es lesz ( a papír vastagságát gramm/négyzetméterben adják meg, azaz hogy az adott papírból 1 négyzetméter hány grammot nyom. Pl a "háztartási" fénymásoló papír 80 g/m2-es), vagy maradunk a 100 g/m2-esnél, a Borító papír vastagsága még viszont kérdéses, mivel még nem tudom hogy viselkedik a vastagabb papír. Ha a 350 g/m2-es papír is olyan könnyedén felhasad mint a 01/01-nél a 300 g/m2, akkor vagy vékonyabb papír lesz a borító, vagy külön másik nyomdában papír lemezre kerül a nyomat és később kerül összekötésre.

Egyszerűbben a következő a változtatások:

01/01
School after Rumble
Borító: 300 g/m2 fényes (4 oldal, 4+0)
Belív: 100 g/m2 fényes (28 oldal, 1+1)
tűzve kötés

02/01
Black Love Keeper
Borító: 300~350 g/m2 fényes/matt (4 oldal, 4+4)
Belív: 90~100 g/m2 matt (28~40 oldal, 1+1)
ragasztva (gerincbe) kötés

Hosszú távú terveink között szerepel hogy a kiadványaink méretét megnöveljük B5-re, valamint hogy a cselekmény oldalai közé is kerüljenek teljesen színes oldalak. Szeretnénk majd kiadni továbbá Doujin-Albumokat (artbook féle sok színes
illusztrációval nagy méretben) és éves antológiákat is régebbi munkáinkból.

Egyenlőre ennyi a fontos tudni való a mi házunk tájáról, valamint megint új fejlécet csináltam! xD A fejlécben szereplőkről készült a/3-as (teljes alakos) poszter megtekinthető az AnimeLand boltjában, ha igény van ilyesmire szívesen viszünk majd ki conra! ;)

További kellemes napot mindenkinek!

2 megjegyzés:

-OJ- írta...

Poszterre? Arra nekem lesz igényem, az biztos ;)
De én beérem egy "ganéj"-mentes változattal is xD

Jakker írta...

Nekem is jöhetne egy "ganéjos2 vagy mentes mindegy~ remélem jóárom lesz~